top of page

DE CONTEXT 

 

Werken in een hectische en drukke omgeving? Dan betekent wonen in een landelijke regio een zege en een verademing! 

Zo vonden we 10 jaar geleden een ideale plek waar we binnen de kortste keren zo van gingen houden dat verhuizen naar ergens anders niet echt in onze opties stond. Anderzijds was het huis dat we toen kochten dermate verouderd en energie-onvriendelijk dat er zich een belangrijke beslissing opdrong!

Na lange tijd over en weer pendelen tussen het idee te renoveren of te herbouwen, waren we er dan toch over uit voor het tabula rasa principe te kiezen. Voordelen: we konden van nul beginnen en zo nadenken over de ideale woning op onze geliefde plek, geen verrassingen met verdoken kosten mogelijk verbonden aan een renovatie.. Nadelen: op zoek naar een tijdelijke woonst gedurende de afbraak- en bouwperiode, opkijken tegen een extra som ten gevolge van een verhoogd BTW tarief..

 

OP ZOEK NAAR EEN TEAM!

 

Dan maar op zoek naar een architect die begreep wat we wilden, en met wie we intens konden samenwerken. Dit betekende dat de 'klik' zowel architecturaal als persoonlijk diende te zijn. Hoewel we snelle beslissers kunnen zijn, hebben we bijzonder veel tijd en aandacht besteed aan het vinden van de ideale partner. Verschillende architecten en bureaus werden gecontacteerd, maar steeds schortte er iets, wat ons tegenhield de definitieve stap te zetten.. te groteske ideëen, te dromerig, voorstellen niet passend bij de verwachtingen, een persoonlijke trek..

Geheel toevallig, maar eigenlijk net onder onze neus (100m verder dan de school van onze dochter), gingen we polsen bij stArchitecten. Het eerste contact was bijzonder concreet: wat kan je verwachten, wat zijn de tijdslijnen, welke manieren van samenwerken zijn er. En een duidelijke filosofie: 'Wij werken energiebewust.' Enige tijd later stelden we de vraag naar een concreet ontwerp!

We hadden een beperkt aantal voorwaarden: 1) Een gevoelige verbetering tov het oude, koude en vochtige huis. Koel in de zomer en warm in de winter als eerste basisvoorwaarde. 2) Daar we tijdelijk dienden te verhuizen, een zo kort mogelijke bouwperiode.

 

Na een plaatsbezoek door Ir. Arch. Lieselotte Steurbaut, volgde enkele weken later een schets. En deze was er voor ons meteen raak op. We zagen het project onmiddellijk helemaal zitten, en vonden het ontwerp helemaal ons ding.. Kortom, de eerste keer dat we zicht hadden op een 'architecturale match'! Een huis dat goed past in de groene agrarische omgeving, en waar het concept er voor zorgt dat deze groene omgeving ook naar binnen getrokken wordt. De contacten die we intussen hadden met stArchitecten leerden ons dat dit persoonlijk ook kon lukken: concrete voorstellen, kort op de bal, recht voor de raap antwoorden, meegaan tot in de details en met de gewenste wijzigingen. 

Gezien de nood aan een korte bouwperiode werd nadien gekozen voor werken in bouwteam, waarbij De Noordboom als aannemer en partner aangereikt werd door stArchitecten. Concreet betekende dit de afbraak van de woning in november, funderingen in december, start van de houtskeletbouw half januari.. en op 30 mei verhuizen! Maw amper zes maanden bouwen, en een minimale overbruggingsperiode in een andere woning.

 

Een goede voorbereiding vooraf, met het duidelijk uitzetten van mijlpalen, en aanduiden van momenten waar extra info van ons noodzakelijk was. Het bijzonder kort opvolgen van de werken, met stevige hand beslissingen nemen door de architect, samen met het performante werk van de aannemer. Dat alles droeg bij aan het succes. Zelf werden we nu wel snelle beslissers: uit noodzaak (hoe sneller beslist, hoe sneller in ons nieuwe huis), maar op elk moment - waar nodig - kregen we hierbij het professioneel advies van de architect, en bij geen enkele belangrijke beslissingen voelden we ons geforceerd of niet geïnformeerd.

EN HET RESULTAAT?

 

Naar ons gevoel hebben we een bijzonder mooie, energiezuinige, praktische woonst op de plaats waar we verliefd op waren & zijn. We krijgen complimentjes van veel mensen die langskomen (bekenden en onbekenden). 

Tevens werd gekozen voor ingebouwd meubilair (kleerkast, boekenkast, keuken). Bijzonder vakkundig op maat en smaak getekend door stArchitecten & uitgevoerd door De Noordboom. In die mate zelfs dat de boekenkast de eyecatcher van het interieur is. Al zijn we ervan overtuigd dat de stArchitecten dit reeds op voorhand zo voorzien hadden!

Zouden we dit opnieuw doen? NEEN, want we zijn bijzonder tevreden met het resultaat en we willen hier echt niet meer weg! Zouden we het aan anderen aanraden? Volmondig, JA!

<Bouwheer project VVZ>

 

bottom of page