top of page

DE ZOEKTOCHT

Na heel wat jaren samen, vervolgens een tweetal jaar op een appartement in ons geliefde Gent en een trouw in het vooruitzicht waren we klaar voor de volgende stap. De zoektocht naar een bouwgrond of bestaand huis om te verbouwen kon beginnen. Er waren wel wat eisen. We wilden onder andere ‘back to our roots’, de Vlaamse Ardennen, rust maar toch makkelijk richting Gent geraken, een tuin met ruimte voor een moestuin en (ooit) ravottende kinderen en vooral het gevoel onze tuin naar binnen te brengen door grote raampartijen.
Nieuwbouw of verbouwing maakte ons niet zoveel uit, liefst wel volgens de nieuwe normen (energiezuinig) en zo ecologisch mogelijk.Men voelt het al aankomen: makkelijker gezegd dan gedaan.

Na heel wat maanden zoeken kwamen we uit op een bungalow uit de jaren ’70 in Zingem. Prachtig gelegen, de perfecte tuin, omringd door velden maar toch snel op de N60, dichtbij familie en vrienden… Alle puntjes waren er behalve het feit dat het écht niet onze stijl was. Een bungalow met rode baksteen, witte randen aan het dak, totaal niet volgens de huidige normen… 
Maar toen was daar de bedenking: wat als we er een verdiep opzetten? En de onderkant strippen om aan onze wensen te voldoen?We zochten online naar mogelijke architecten in de buurt. Een eerste werd gevonden maar bij het verkennend gesprek bleek al snel dat dit geen match was. Ze raadde het project volledig af: “het is niet haalbaar”.

20200301_094233.jpg
IMG_0238_edited_edited.png

THE PERFECT MATCH

Gelukkig lieten we dit niet aan ons hart komen en zochten we verder.
We kwamen via wat online zoekwerk op stArchitecten uit. 
De website gaf ons een enorm goed gevoel: strakke woningen met nadruk op energiezuinig en ecologisch (ver)bouwen. 

Een plaatsbezoek en verkennend gesprek met Lieselotte gingen door half juni 2019. We waren snel verkocht. Lieselotte deelde onze visie bij het aangaan van dit project: grote raampartijen, functioneel plaatsen van de verdieping in houtskelet opdat we een stukje overdekt terras hebben, rekening houden met het ooit uitoefenen van een vrij beroep, de tuin naar binnen brengen, een trap die deel uitmaakt van de leefruimte… We konden onze ogen niet geloven bij het eerste schetsontwerp. Dat was/is ons droomhuis!

De jarenlange professionele en persoonlijke ervaring van Lieselotte met energiezuinige en ecologisch verantwoorde woningen is meer dan goud waard. Waarom zou je bijvoorbeeld vloerverwarming leggen in een huis dat optimaal geïsoleerd is en waarbij de ramen zodanig gepositioneerd zijn zodat de zon ’s winters voor de verwarming zorgt? Awel ja, dat is eigenlijk nutteloos. In onze leefruimte hebben wij 1 strak, elektrisch (zonnepanelen!) verwarmingselement om bij te warmen wanneer nodig, that’s it. En dat is echt voldoende! En OSB, is dat niet een ‘werfplaat’? Tuurlijk niet! Met Lieselotte’s eigen huis als beste voorbeeld gingen we ervoor op onze verdieping: OSB all the way! En elke houtskeletwand die beneden werd bijgezet: OSB! Onze omgeving verklaarde ons zot maar moeten nu op hun woorden terugkomen. 

 

BLOED, ZWEET & TRANEN 

 

We kozen voor een samenwerking met De Noordboom, op aanraden van Lieselotte. Het was de beste combinatie die we ons konden wensen. Wekelijks kwamen we in de werffase samen om alles op te volgen en bij te sturen waar nodig. De vakkundigheid en vele tips van Gio en ‘zijn’ mannen van DNB… We kunnen er niet genoeg reclame voor maken. Ook was er respect voor ons als bouwheer en werden we gehoord wanneer nodig. 

Om budgettaire redenen namen we ook heel wat zaken zelf op: afbraak/strippen van de woning, bijmetsen van muren in snelbouwsteen waar nodig, elektriciteit, sanitair, afwerkings-OSB plaatsen... Het waren lange dagen en nachten, weekends vol afzien en vloeken maar ook trots zijn op wat we telkens bereikten. De coronaperiode was voor ons eerder een geluk bij een ongeluk: ons sociaal leven stond zoals bij zovelen stil dus alle tijd kon naar de werf gaan.

ONS DROOMHUIS

We wonen hier nu een half jaar en alles klopt gewoon: het licht dat binnenvalt, je ziet de tuin eender waar je staat in het huis, een prachtige houten trap als eyecatcher in de leefruimte, het zicht op ons huis als je komt aanrijden… Wij worden wakker en kijken vanuit bed uit op bomen en velden. Wanneer we koken lijkt het alsof we bijna buiten staan dankzij de zalige raampartijen. 
Wij hebben niks dan lof voor Lieselotte en haar team. 


 

<Bouwheer project VEK>

bottom of page