top of page

WOONDROMEN

A perfect place to be. Een verlangen dat langzaamaan gerijpt is en waarnaar we enkele jaren gelden op zoek gingen. Hoewel we heel gelukkig waren in ons appartement in Gent, wilden we tegelijk meer én minder: meer rust, meer tuin, minder lawaai, minder vervuiling.

Een huis kopen of verbouwen bleek al snel niet de beste keuze voor ons. Hoe duidelijker het beeld van onze droom werd, hoe langer ook de lijst van wensen en eisen waaraan onze droomplek moest voldoen. Dus gingen we op zoek naar een bouwgrond om ons eigen huis te bouwen, niet beperkt door de keuzes van anderen. Een ideale bouwgrond vinden is uiteraard nog een ander verhaal. Gedurende onze zoektocht begonnen we ons ook in te lezen in het bouwproces. Door het bezoeken van beurzen en het volgen van avondopleidingen voelden we ons in ons initiële idee van energiezuinig en ecologisch bouwen bevestigd. Dit werden dan ook de belangrijkste kernwoorden in onze zoektocht naar de juiste architect.

Via de website van de Orde van Architecten zochten we alle architecten in de buurt van onze bouwgrond op, en screenden hun websites en facebookpagina's. Uiteindelijk selecteerden we zo twee architecten met wie we graag een verkennend gesprek wilden hebben. Bij stArchitecten voelde dit gesprek aan als thuiskomen, in schril contract met het plechtige onthaal bij het andere architectenbureau waar we langsgingen. We voelden vrijwel meteen een klik met Lieselotte. Rechtuit, creatieve ideeën en een sterke visie op het ecologische en energiezuinige aspect. En geen moodboard moeten maken om uit te leggen wat we eigenlijk wilden, zalig! De keuze was snel gemaakt.

VDWIN-VO-20151110-scene003.jpg
IMG_5851.jpg

CONNECTEREN EN VERTROUWEN

stArchitecten steekt veel energie in het leren kennen van hun klanten, hun gewoonten en hun wensen, en op een vrij korte periode had Lieselotte onze 'perfect place to be' in gedachten. Dan was het voor ons in spanning wachten op het moment suprême: het schetsontwerp. Toen we het ontwerp volledig in ons opnamen, waren we enorm onder de indruk; 99% van onze wishlist kon worden afgevinkt en daarbovenop zat alles vervat in een fantastisch ontwerp. We zagen ons al rondlopen in ons huis, het voelde logisch aan, en ook het kostenplaatje klopte. Alles wees voor ons dus al snel in de richting van go go go!

Bouwen is keuzes maken, en één van de beste keuzes die we gemaakt hebben, was op voorstel van stArchitecten meestappen in een bouwteam met De Noordboom. Wekelijkse vergaderingen waarin de inbreng van elke partij (bouwheer/architect/aannemer) naar waarde werd geschat, versterkten ons vertrouwen in het welslagen van ons project.

Een van de meest memorabele momenten voor ons blijft het plaatsen van de houtskeletwanden op de werf; fantastisch om te zien hoe ons huis op een paar dagen tijd uit de grond rees - of toepasselijker: uit de lucht kwam gevallen. Ook met de andere bouwpartners hadden we een goede connectie. Het voelde aan alsof iedereen in ons bouwproject op hetzelfde energiepeil zat en meeging in onze visie en die van Lieselotte. Dan durft een mens al eens voor gedurfde keuzes gaan: OSB all the way - van ruwbouwmateriaal tot en met de afwerking van de keuken. 

En dan legden we opeens onze laatste afspraak vast: de voorlopige oplevering. Eindelijk kunnen zeggen: nu gaan we hier wonen, nu wordt ons huis onze thuis. We wonen hier nu acht maanden: acht maanden waarin we al onze dromen bevestigd zagen. De esthetiek en het gebruiksgemak van onze woning, en het zalige 'buiten'gevoel te midden van de natuurpracht van de Vlaamse Ardennen zorgen ervoor dat we nog steeds het gevoel hebben dat we iedere avond thuiskomen in onze ideale woning.

Stel je voor: 's avonds laat, je staat in het midden van je huis, je kijkt omhoog door je gigantische ramen en ziet een prachtige sterrenhemel. Dan kan je alleen maar besluiten: 'stAr'-chitecten doet zijn naam alle eer aan!

<Bouwheer project VDN>

bottom of page