top of page

DE VRAAG

 

Je bent 60 en je wil wat. Pensioenleeftijd komt eraan. Lager inkomen dus. De tering naar de nering zetten. Je woont in een huis, gebouwd in de jaren dertig. Heerlijk Gezellig. Maar toch, drie jaar geleden een breuk gehad in een oude verwarmingsleiding. Hersteld. Waterschade. Je ziet al overal nieuwe waterplassen. 

 

En dan die trappen in die gezellige cottage die je nu bewoont. Je hebt net twee valse heupen. Niet direct een probleem want je kan er weer een tijdje tegenaan, maar toch wat vermoeiend, en confronterend. Wat als je dan toch in een rolstoel zou moeten.

 

En dan het proper houden van alles. Je begint te dubben. Verhuizen? Op appartement? Geen tuin meer. Weg de zorg. Maar ook weg de buren, het gezellig met hen keuvelen. En je vier kleinkinderen op appartement, daar zit muziek in, of eerder herrie? Waar ga je heen met de bibliotheek die al je boek-vrienden bevat? Zal je die missen? Of zal je 3 garageboxen ervoor afhuren?

 

En wat als je kon bouwen? Je hebt een grond vlakbij..

BOUWEN, HOE DOE JE DAT ?

 

Met een architect uiteraard. Maar eerst nagaan wat je wil. Klassief of passief? Of beide samen, wie weet. En in elk geval knap, en voor de derde leeftijd, en als het nog enigszins kan, hmm, of alleszins, bij prijs. De geschikte architect vinden is dus de boodschap.

Een architect-artiest of een architect-ingenieur? Eerder de ingenieur, omwille van alle vernieuwingen die de bouwtechnieken en zeker passiefbouw, hebben gekend. En liefst een vrij jonge, die niet op verouderde kennis teert, maar toch al wat architecturale kilometers op de teller heeft staan. Een dertiger, dat lijkt een geschikte target. Gespecialiseerd in passiefbouw. Want dat moet het worden. Als grootouders die onze kinderen en kleinkinderen een deugdelijk milieu toewensten, willen we daar letterlijk ons steentje toe bijdragen. Milieubewust bouwen, niet tegen alle prijs, maar niettemin weloverwogen, ook qua energie-kost bij bewoning en op lange termijn.

Op zoek op de grootste markt ter wereld, het internet, naar de speld in de hooiberg, de geschikte architect. En ja, met wat selecteren kom je tot een lijst van een vijftal, waarover je verder informatie verzamelt, steeds nog op het net. Je screent hun cv's, de foto's van hun verwezenlijkingen. Je komt uit op een tweetal die je contacteert. Dan komt de moeilijkste opdracht. De ontmoeting. Toetsen wie ze zijn. Of ze voldoende flexibel zijn om je te volgen in jouw droombeeld dan wel hun wil zullen imponeren. Of ze daartussen een goede mediaan zullen bewandelen. Of ze meelopend zijn, dan wel met een voldoende stevige hand de aannemerswereld te lijf kunnen. Je hebt al wat levenservaring en weet dat zo'n job van architect ook wel wat leiderskwaliteiten vereist. Een beetje een fluwelen handschoen, die je als bouwheer een prettig gevoel geeft, om een ijzeren hand heen, waarvan je hoopt dat die de latere aannemers tot het geven van het beste van zichzelf zal dwingen.

En dan bezoek je die targets. Eentje in de buurt. Groot voordeel. Nabijheid, dus constante controle. En eentje verderweg, op 100 km van de bouwplaats. Waarom dan toch ook die? Omdat die zijn eigen passiefbouw in elkaar heeft doen timmeren, excuus, optrekken, aan een prijs lager dan klassieke bouw, en vooral binnen een zeer korte doorlooptijd. Als je 60-plusser bent, verkies je dat die asap verstreken is. En zo viel de keuze op Lieselotte Steurbaut en stArchitecten.

WIE ZIJN DE STARCHITECTEN?

Architect-ingenieurs. Met specialisatie en ruime ervaring in passiefbouw, zowel in renovatie als nieuwbouw. Dertigers, geïnteresseerd in een functioneel gezellige bouwstijl. Grote luisterbereidheid. Grote aandacht voor circulatie in het geheel van de woonruimtes. Bijzondere aandacht voor de behoeften van de klant, onder meer de opstelling van wat men in huis wil bewaren aan boeken, kunstwerken, persoonlijke objecten. Aandacht voor de evolutie van de bouw doorheen de tijd. Kostenbewust. Oog voor de juiste maat van ingezette middelen voor het te bereiken doel. Met hoog doorzettingsvermogen, adequate teamspirit, en bereikbaarheid.

HET VERLOOP VAN DE BOUWWERKEN

Je moet het maar gedaan krijgen. Binnen dertien maanden een vier verdiepingen tellende villabouw zodanig woonklaar maken dat ook vijf maanden later de tuinaanleg derwijze is afgewerkt dat het voorkomt als ware de woning er steeds geweest. Wij kunnen dus niet anders dan lofuitingen uiten. Prima werk- en werfsfeer, enthousiasme omdat het project meteen juist zat.

De sleutel voor dit succes: de grondige voorbereiding, met gedetailleerde plannen en 3D-simulatie van de inplanting, gedurende anderhalf jaar voor het steken van de eerste spade. Daarna de nauwgezette wekelijkse opvolging door de stArchitecten, met constante onmiddellijke bijsturing van onvolkomendheden, wat meteen steeds opnieuw grotere aandacht voor nauwkeurigheid meebrengt.

DE BELEVING VAN HET HUIS

 

Ons huis is naar onze smaak een kunstwerk zoals wij het ons voorstelden. Wij houden van modernisme, en stArchitecten heeft dit, met eigen accenten, prachtig opgenomen. Aanvankelijk met enige vrees en argwaan bekeken door onze buren, is het nu veeleer door hen ervaren als een bouwwerk waar alles aan klopt. De omvang, de kleur, de elegantie, de uitstraling. Het versterkt de visibiliteit van enkele andere modernistische woningen uit de jaren dertig in de onmiddellijke buurt, zonder storend in de contramine te treden met andere gebouwen in eerder historische bouwtrant. Ons huis heeft de buurt aangezet tot upleveling van meerdere oudere gebouwen. De buurt is verjongd, in mens en steen, letterlijk en figuurlijk. Daartoe hebben kunnen bijdragen maakt blij.

Wij wonen in ons nieuwe huis nu haast een volledig jaar. Wij hebben nog zicht op onze vroegere woning waarin we veertig gelukkige jaren doorbrachten. En geen haar op ons hoofd dat eraan denkt nog terug te keren. Dat zegt zowat alles. Wij hebben ons met de hulp van al het planningsmateriaal een voorstelling gemaakt van waar en hoe we in ons nieuwe huis zouden leven. En dat doen we ook 100% zoals verwacht. Meer dan verwacht is de energiebesparing (gas - onze vroegere verwarmingsbron - en elektriciteit). Per vierkante meter is de totale kost met meer dan 90% gedaald. Bijzonder spectaculair dus. Koken is puur plezier geworden. Schoonmaken vergt voor een groter volume minder tijd dan vroeger. De passieve aard van de constructie belet ons niet drie kwartier van de tijd, zoals vroeger, met open deuren en ramen door te brengen. De combinatie van uitgelezen isolatie en inertie van luchtvolumes garandeert doorheen het ganse jaar dat de temperatuur binnen een tunnelafwijking van maximum anderhalve graad in min of meer blijft, wat gemakkelijk en snel bij te sturen is. 

Voor al die dagelijkse belevingen, soms als beslommeringen ervaren, had stArchitecten in het bouwproces oor, oog en dus efficiënte oplossingen. De zonneschermen hebben wat bijzonders. In veel passiefhuizen vallen die esthetisch wat tegen. stArchitecten ontwierp ze derwijze dat ze hun functie vervullen, maar naargelang hun stand aan het buitenaanzicht van de woning een heerlijke esthetische meerwaarde verlenen. Het huis tooit zich verschillend en speelt aldus zelf met de lichtinval, steeds opnieuw, geïnspireerd door de stand en intensiteit van de zon doorheen elke dag van elk seizoen. De schilder Manet staat bekend voor zijn talrijke reeksen afbeeldingen van verschillende lichtindrukken van hetzelfde geschilderd model. Wel, dit huis kan je ook blijven observeren, als een steeds hernieuwd genot. Fijne, nee, grote architectuur.

TOT SLOT

Tegenover de vraag “Maar waar beginnen jullie nu toch aan als 60-plussers?” staat ons antwoord : “Dit is/was een prachtige reis, waar we elke dag van genieten!”

< Bouwheer project FLW >

bottom of page