top of page
Starchitecten_project DGENW_Fam. De Gend

DE AANLEIDING

 

2013, we hebben beslist, we gaan onze houtskelet woning van 1978 uitbreiden... We nemen een architect onder de arm, vragen offertes op, vragen een bouwvergunning aan. 

Sowieso begint het duurzaam aspect voor ons te spelen, een 'groen huis' met respect voor omgeving en natuur. Een grote moestuin binnen een permacultuur concept, al die zaken beginnen meer en meer hun rol op te nemen.

En dan die twijfels. Is dit alles realistisch bij bijbouwen en/of renoveren? Want we wonen hier graag. We hebben goede buren. Het is een goede locatie. Willen we dit verlaten voor het onbekende?

Toevallig ontdekken we dat drie kilometer verderop bouwgrond te koop staat. Het perceel heeft veel mogelijkheden, en biedt ons de kans onze droom waar te maken. Met een bang hart bergen we de verbouwplannen op en stappen we in een nieuw avontuur. Nieuwbouw!

 

EEN 'GROEN HUIS'

Door ons reeds gerijpt proces naar wat wij een 'groen huis' noemen, werd het clubje mogelijke architecten al snel klein. We kamen al snel bij stArchitecten uit en troffen een spontane enthousiaste Lieselotte. We wisten ondertussen al vrij goed welk concept we wensten. Lieselotte luisterde en vormde ideeën om tot schetsen en mogelijkheden. Ze kon vooral ook het geheel goed doorspekken met haar eigen ervaringen door het bouwen, wonen en leven in haar recente houtskelet passief woning. Veel overtuigingskracht had ze echter niet nodig. Gezien onze eigen positieve ervaring met houtskelet was die knoop ook snel doorgehakt.

Het was een lange en intensieve voorbereidende fase, met heel veel ideeën, ze terug intrekken of aanpassen. Intensief en vermoeiend maar zonder twijfel leidend tot kwaliteit en aanvaarding. Het bewijs is dat we tot op vandaag geen lijst hebben met 'hadden we dit maar anders gedaan'!

De uitvoerende partners stapten mee in het verhaal met hun praktische kijk en ervaring. Ze kregen te maken met een bouwheer die naast de architect ook meedacht en voorstellen ter discussie legde. Alle partijen werden 'uitgedaagd'. Het werd voor ons een prachtige ervaring om te zien en beleven hoe alle betrokken partijen open communiceerden en een geheel smeedden.

Dan kon de bouw werkelijk starten. Amai onze frak, het ging vooruit! We zagen het voorbereidende proces snel werkelijkheid worden door een enthousiaste ploeg met vaak fijne werfvergaderingen en leuke herinneringen.Vanaf de eerste opstaande delen van de woning werden geplaatst, begonnen de nieuwsgierige bedenkingen bij de buren. "Die bouwen een groot vogelnest zeker?" De opbouw van ons huis werd dus ook door de buurt nauwgezet opgevolgd. Nu is ons huis 'bekend'. Als mensen vragen waar we ongeveer wonen, dan zeggen we spontaan: "Het huis met het houten dak!" Waarop meestal de reactie volgt: "Ah ja, daar, mooi! Dat ecohuis zo!" 

 

WONEN IN DE DROOM 

Na nu drie jaar in onze droom te wonen, zijn we nog steeds meer dan tevreden met deze beslissing. Zowel de woning op zich, maar ook de samenwerking met Lieselotte. Een architect met visie, voeling met de klant/bouwheer en met ballen in de mannenwereld!

<Bouwheer project DGW>

 

IMG_8160_edited.jpg
bottom of page