top of page

'FENIKSHOF'
 

Duurzaam en uniek wonen en werken op een met respect gerenoveerde historische schoolsite te Zwalm!

Image11.png

DE ZWALMSTREEK

Fenikshof ligt in de Zwalmstreek.

Deze wordt als ideale, groene uitvalsbasis gezien, vanwege de centrale ligging op de as Gent - Oudenaarde. Te voet wandel je op 5 minuten naar de Schelde.

Een netwerk aan wandelknooppunten brengt je naar de mooiste plekjes.

Met de fiets vertrek je meteen voor een tocht door de Vlaamse Ardennen. Langs de dijken van de Schelde kan men ongestoord fietsen richting Oudenaarde of Gent. 

Deze waardevolle streek rond de Schelde is een waar paradijs voor wandelaars en fietsers. 

 

De dichtstbijzijnde stations - Sint-Denijs-Boekel op 2 km, en Munkzwalm en Zingem op 4 km, maken het gebied ook met het openbaar vervoer vlot bereikbaar. De bus pikt je op aan het rond punt, op 400 m van Fenikshof.

Met de wagen vind je snel de weg naar de grote steden, via de dicht in de buurt liggende N60 en N46, richting E17 of E40.

Zoals ook de dienst toerisme het perfect verwoord : "De prachtige Zwalmstreek heeft heel wat te bieden. Rustig genieten van de mooie uitzichten, het avontuur opzoeken of proeven van een lekker streekbiertje? Het kan er allemaal. Trek je wandelschoenen aan of beklim met de fiets één van onze befaamde kuitenbijters en geniet van een panoramisch uitzicht op de Zwalmvallei. Ontdek de Zwalmstreek. Rustig. Natuurlijk. Plezant."

Voorgevel2.png

SCHOOLSTRAAT 12

IN De VOORMALIGE schoolsite WORDT nieuw leven geblazen Met als doel een gezellig 'binnenhof' te creëren voor 3 gezinnen

HET PROJECT

Fenikshof is gelegen te Nederzwalm en presenteert 3 ééngezinswoningen en een kantoorgebouw.

Sustain koos samen met stArchitecten om dit historisch waardevol geheel duurzaam te renoveren en het schoolgebouw - dat een tijd lang leeg stond - terug nieuw leven in te blazen.

Ze trekken hier opnieuw de kaart van duurzaamheid. 

Niet enkel door de reconversie van het bestaande schoolgebouw, en het behoud van waardevol erfgoed, maar eveneens en daarbovenop door de koper duurzame en innovatieve technische installaties aan te bieden. 

Door 'compact' en deels 'gedeeld' te wonen en werken, kan op deze site de ecologische voetafdruk worden geminimaliseerd, ten voordele van een groter privaat collectief groenaandeel.

Het hoofdgebouw dat bestaat uit 3 klassen, wordt opgesplitst in 3 aan elkaar gekoppelde eengezinswoningen. Elke woning is rechtstreeks toegankelijk vanuit de tuin, via een groot privé terras, gekoppeld aan de grotere collectieve tuin.

Er wordt geparkeerd op eigen terrein, ook fietsenstalling en buitenberging is voorzien.

De gemene delen blijven uiterst beperkt tot zaken zoals het dak, de technische ruimte en de tuin met zomereik.

Als energieconcept wordt er resoluut gekozen voor een gemeenschappelijke warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, geen fossiele brandstof meer. De platte daken worden voorzien van gemeenschappelijke zonnepanelen om zoveel als mogelijk eigen groene energie op te wekken en in te zetten voor de gemene verbruikers zoals de warmtepomp, laadpalen, regenwaterpomp, ea. De elektrische infrastructuur zal zo zijn opgezet dat het concept van energiedelen en dus kosten minimaliseren heel eenvoudig geactiveerd kan worden. Een futureproof concept!

STARCHITECTUUR

Een doordacht en uitzonderlijk concept tot in detail afgewerkt!

SCHOZ-SO-inrichtingsschema-units-schetsinterieur003.jpg

starchitecten

stArchitecten is een architectenbureau gespecialiseerd in duurzaam en energiezuinig (ver)bouwen.

 

Reeds van bij de oprichting profileerden ze zich als leergierige en veranderingsbereide vernieuwer.

stArchitecten zag de extra randvoorwaarden van duurzaam bouwen nooit als verarming of beperking van de ontwerpvrijheden. Eerder als uitdaging om doordacht te bouwen aan de toekomst.

 

stArchitecten over Fenikshof

Fenikshof is een uitdagend project waarin gezocht werd naar de combinatie van behoud van waardevol erfgoed, circulair bouwen en verbouwen, en een duurzaam antwoord op de vragen van de volgende generaties. Onze huidige wooncultuur botst met de beperkte ruimte die we hebben, het Vlaams landschap slibt verder dicht. Zo wordt het tijd voor nieuwe woonvormen en stedenbouwkundige concepten, die werkelijk vanuit een integrale duurzaamheid zijn bedacht. We stappen ook in dit project af van het traditionele huisje-tuintje-denken, wat leidt tot een vernieuwend concept.

 

Echter vinden we in dit project ook grote meerwaardes ten opzichte van andere projecten, met name de uitzonderlijke lichtinval en ruimtelijkheid, de hoge verdiepingsvloeren, de grote en specifiek gepositioneerde ramen, de unieke architectuur en karaktervolle historische elementen, met als resultaat een hoog woon- en leefcomfort, zowel in de binnen- als buitenomgeving.

 

In plaats van de beschikbare ruimte volledig te versnipperen in kleine individuele tuinen,

werd er voor Fenikshof bewust gekozen voor een gedeelde collectieve tuin. 

Zo’n gedeelde tuin creëert niet alleen een gezonde buitenruimte,

maar brengt ook financiële en sociale voordelen met zich mee.

Zo worden de onderhoudskosten gedeeld en vormen de buren al snel een helpende hand. 

Bovendien zorgt ze voor een rustgevend en groen uitzicht vanuit de verschillende woonunits.

Rondom de zomereik, omgeven door esthetisch en ecologisch waardevol groen, ontstaan er kleine tuinkamers, waar de bewoners enerzijds individueel, anderzijds in groep, van de tuin kunnen genieten.

ERFGOED

EEN WAARDEVOL gebouw dat staat te wachten op een frisse wind en een nieuw leven

SUSTAIN

Sustain bestaat uit een team van twee deskundigen, met één gezamenlijk doel.

Na meer dan 10 jaar ervaring in de wereld van innovatie, duurzaamheid, technieken en architectuur, bundelen Wannes en Lieselotte de krachten en ervaring onder de naam Sustain om hun toekomstvisie, waarden en dromen te realiseren. Beiden hebben elk hun specialisatie, maar staan als sterk team in voor de realisatie van de projecten, met hetzelfde doel voor ogen:

de sleutels overhandigen van een woning waar kopers, huurders en ook zijzelf graag zouden vertoeven.

Met hun professionele en uitgebreide expertise zet Sustain in op projectontwikkeling die voorziet in de woonbehoeften van vandaag en morgen.

 

Duurzaam en anders wonen is een thema dat leeft.

Bovendien dwingen ook de grondstoffenmarkt en de energievoorraden ertoe om op zoek te gaan naar alternatieven, die minder belastend zijn voor het milieu.

Sustain streeft er steeds naar om te innoveren, met de vaste overtuiging dat doordachte innovatieve duurzaamheid garandeert. Ook architecturaal maken ze steeds een bewuste keuze. Ze leggen de nadruk op de identiteit van een project, ook als het een niet-alledaags concept betreft.

U2-3.png

VRAGEN? INTERESSE?
Contacteer ons!

I’m a paragraph. Double click me or click Edit Text, it's easy.

zijgevel rechts.png

PREVIEW

Klik hieronder op de woningen en het kantoor en laat je inspireren met een eerste preview!

Preview Menu
bottom of page